About

At Septiembre Arquitectura we merge design, context, culture, art and technology to define the best strategy to materialize architecture. We are built by a multidisciplinary group focused on solutions within planning, design and construction. We materialize adaptive solutions to empower the value of the site and its surroundings. Founded on an international network but with a sensitive local application, we offer assessment, design consultancy, the conceptualization of projects, and construction supervision. Our decision-making is based on feasibility studies, analysis and projections of the surroundings.

Focused on a deep investigation of the ever-changing ecosystem, its economical context and social environment we shape specific solutions. Self-sufficient interventions that optimise natural resources ensure in a short, medium and long term the viability and well being of the users with their surroundings.

We take a special interest in the unique processes that will guide each project where we bring into play unique specialists that coexist with the views of the clients. Just as a collection of days in the month.

The Septiembre Arquitectura. Team

Team

Daniel de Reparaz
BArch, MArch

Daniel de Reparaz

Daniel is a Project Manager from the University of Navarra, Senior Architect, from La Salle Barcelona ETSALS (Ramón Llull University) and has a Master’s Degree in Restoration of Architectural Monuments from ETSAB in Barcelona. He currently carries out Artistic projects in the urban environment.

He has worked as a Project Manager in vertical and horizontal composition projects at various scales. He received a scholarship from the ETSALSB University, in the BarCode Housing (www.barcodehousing.net) social housing project endowed with European Union Funds.

He was associated in the OPR Architecture Studio, which later evolved into the OPERA Architecture Studio (www.opera-projects.com) with offices in Barcelona, ​​Lisbon, Luanda and China, Daniel being responsible for the Barcelona office. During this time he directed projects and competitions ranging from Urban planning to design of furniture pieces. He has been awarded several prizes in National and International Architecture Competitions. With great sensitivity, he defines urban relations. He is currently co-founder and director of the September studio.

Damian Figueras
AADip, BArch, Riba

Damian Figueras

Damián is an architect, urban planner and designer born in Barcelona and established in Mexico City. He studied Superior Architecture in Barcelona and later graduated from the Architectural Association (AA) in London where he carried out projects related to housing, urban planning, infrastructure and natural resources.

He has worked and collaborated with several studios including Foreign Office Architects (FOA) in London, Tatiana Bilbao in Mexico and Habitat in Barcelona.

He has participated in several juries and “workshops” at Universities in Europe and Mexico. His projects include those of social housing, schools, equipment and infrastructure projects. Make projects with local materials like compacted earth, wood and coral. He directs the design, detail, execution and construction processes. His project on housing was published by Harvard Press in Cambridge Mass., Domus Italia and Tomo México, among others. He is a member of the Royal Institute of British Architects (RIBA) and the Barcelona College of Architects (COAC). He is currently co-founder and director of the September studio.

Sara Baldasano 
BArch, March

Sara Baldasano

Sara is an architect, interior designer and furniture designer, born in Barcelona. Graduated as a Senior Architect from the ETSAB School of Higher Technical Architecture of Barcelona, ​​she has two Postgraduate degrees, one in Furniture Design from the Elisava University School and the other in Retail from the School Sert of the Col·legi d’Arquitectes de Catalunya , COAC.

She has worked and collaborated in various architecture studios, including ACXT (www.idom.com) based in Spain, Chile, Colombia, Brazil and Saudi Arabia. Until creating his own firm. She has directed architecture, rehabilitation, interior design and furniture editing projects. She is detailed and careful, she elaborates the projects from constructive honesty, human scale and aesthetic sensitivity. She has won several National Architecture Competitions and her work has the First Prize Espacios BJC-Delta 2012 and Europan 12 selected work. He is a member of the College of Architects of Catalonia (COAC) where he has given talks on Retail.
After a long period managing his own firm, in 2016 he associated with Estudio Septiembre, where he currently directs the Barcelona office.

Collaborators

José Tovar, Axelle Santos, Gisela Sánchez de Taller de Gisela, Min Son, CUPA, Fernanda Canales, Christian Strassnig, IMAND, Lukingud··, Labor, Kris Scheerlinck.

Clients

Radisson Collection
Silk Road Group
Inmet
First Quantum Minerals
Meduca Ministerio de Educación de Panamá
Cocolia Hotel
Passage Concept Store
Inlora
Habitat Inmobiliaria
Fundacion Senior Living
Solid State Foundation
Univer
Hyatt
Hyatt Park
Nana+na
Municipio de Pluma Hidalgo
Agencia de Mazunte

Awards

1st Price
International Competition for the new Water Museum in Oeiras,
Portugal – 2010.

Accesit (3rd Price)
International Competition for the new Alcalá de los Gazules Park in Cádiz,
España – 2010.

Accesit (4º price)
International Competition for the new de la Hoya en Almería Park,
España – 2010.

1st Price
Ideas Competition promoted by the “Junta de Compensación de Madrid” for the “Parque Urbano de Valdebebas”, (Associated with PROAP y BET FIGUERAS)
Madrid with 800000m2 – 2009.

SIL Price
SIL price 2009 and Excellence Price given by the UE-Santarem XXI, Rehabilitation of the Santarem riverbank. Associated with PROAP.

1st Price
Invitational Competition for Quinta da Malta, Leiria. 81.000 m2 construction complex for housing and hotel services  – 2007

Honorific Mention
International Convention and Congress Center of Madrid. (selected project from 135 proposals)

Accesit
Social housing Ideas Competition for 982 households in Ahijones neighbourhood, Madrid – 2007.

2º Price
Two phases Competition for the Catalunya Oficial College of Architects in Sabadell. Co-authorship with ARCO.
Barcelona – 2006.

1st Price
Two phases Invitational Competition for a Visitor And Expositions Center in the Hydroelectric central of Bieudrón, Suiza. Associated with Nuno Guerreiro – 2006

Press

PRINTED, ONLINE AND VIDEO PRESS

Tale a Guest

INSIDE: Celebration of Space and Details.
Describing Luxury.
Diciembre 2015

 

Tale a Guest

 

In Haus

INSIDE: El arte de transformar un entorno
El diálogo entre el entorno y el proyecto.
Abril 2019

In Haus - Septiembre Arquitectura

Pas
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Back Pas
Pas
Housing

Architecture must frame the history of buildings, respect original techniques and materials as if it were a work of art. At the same time, it needs to adapt it to the exigencies of modernity. Applying this concept to a building helps to value the pre-existing and to see things from another perspective.

The project starts from a small PB + 1 building between party walls, located in the old town of Sarria, Barcelona. Originally it was a family home, later it housed a lamp factory on the ground floor, finally in a multidisciplinary space open to the public on the ground floor and a home on the first floor. With such a varied and demanding functional program, added to a reduced surface. The romantic vision of the work of art has to adapt and fulfil the required functions. To respond to this demand, the architecture evolves incorporating new, more flexible and sustainable solutions.

The focus of the project, therefore, is based on rehabilitating the house in detail, including an extension of it and thus obtaining a greater useful area. To do this, the building is widened at the back and an underground plant is built, also destined for commercial space and a multidisciplinary space. Integrating the two spaces while respecting the privacy of the house is one of the challenges of the intervention, this is solved by creating a large latticework on the rear façade, made up of large horizontal planters, you create a skin that prevents visual interaction between the patio of the premises and the balcony of the house, but which, in turn, allows the passage of natural light, enhancing the growth of vegetation and protecting the house from excess sun exposure in the months of excessive heat.

Inside, the laminated wood panels are used as a structural and division solution between spaces. The horizontal structure doubles, this resource allows the original ceilings with Catalan backing and wooden beams to be rescued from the premises and to comply with the requirements of public space regulations. At the same time, the same solution is adopted to separate the space of the premises from that of the house, thus solving structure and finish in a single element and material.

The overall project is intended to recover the original textures. Stone, brick and wood, therefore, are very present. The stone and brick walls have been preserved, as well as the wooden beams. This material is also applied and stands out on doors, on the ceiling panels of the business, on the structural wall of the same and on the staircase of the house. The other main material is concrete, it is present in the latticework of the rear façade, in the wall that takes you to the basement where the concrete is formwork with wooden boards, creating a game of ambiguity between both materials and especially on the ground floor. underground.

Anaesthetic unification is manifested between existing and new materials. In the house, wood is combined with white, applied to the walls, kitchen furniture, living room and metal stair railing. This integrity, in turn, is in harmony with the original stone walls and work of the building. To achieve the maximum luminosity in the house, a longitudinal opening is created in the roof, which accompanies the entire route of the staircase, starts at the lowest part of the building and ends on the roof, converted into a walkable terrace.

The house, as we said, is diaphanous. The only compartmentalized spaces are the sinks and a room that could be converted into two small bedrooms through a sliding panel. The circulation spaces are used as a dressing area for the rooms. The staircase that connects the first floor with the roof is another of the main elements since it serves at the same time as a kitchen, storage area and living room.

The project pushes us to intervene in an architectural past while avoiding complicated construction solutions. The result is two open spaces that differ from each other, at the same time that respect and are complicit in the pre-existing materials. In the premises, a more eclectic style prevails while the house seeks cleanliness and minimalism.

Client:
Private

Team:
Septiembre Arquitectura, Sara Baldasano

Collaborators:
Sandra Torres, Arquitecta. Oriol Ruiz ingeniería, Raúl Heras Arquitectura técnica, Ester Martínez Estructuras, Constructora Contrast 

Photo:
José Hevia

Location:
Barcelona

Year:
2013