About

At Septiembre Arquitectura we merge design, context, culture, art and technology to define the best strategy to materialize architecture. We are built by a multidisciplinary group focused on solutions within planning, design and construction. We materialize adaptive solutions to empower the value of the site and its surroundings. Founded on an international network but with a sensitive local application, we offer assessment, design consultancy, the conceptualization of projects, and construction supervision. Our decision-making is based on feasibility studies, analysis and projections of the surroundings.

Focused on a deep investigation of the ever-changing ecosystem, its economical context and social environment we shape specific solutions. Self-sufficient interventions that optimise natural resources ensure in a short, medium and long term the viability and well being of the users with their surroundings.

We take a special interest in the unique processes that will guide each project where we bring into play unique specialists that coexist with the views of the clients. Just as a collection of days in the month.

The Septiembre Arquitectura. Team

Team

Daniel de Reparaz
BArch, MArch

Daniel de Reparaz

Daniel is a Project Manager from the University of Navarra, Senior Architect, from La Salle Barcelona ETSALS (Ramón Llull University) and has a Master’s Degree in Restoration of Architectural Monuments from ETSAB in Barcelona. He currently carries out Artistic projects in the urban environment.

He has worked as a Project Manager in vertical and horizontal composition projects at various scales. He received a scholarship from the ETSALSB University, in the BarCode Housing (www.barcodehousing.net) social housing project endowed with European Union Funds.

He was associated in the OPR Architecture Studio, which later evolved into the OPERA Architecture Studio (www.opera-projects.com) with offices in Barcelona, ​​Lisbon, Luanda and China, Daniel being responsible for the Barcelona office. During this time he directed projects and competitions ranging from Urban planning to design of furniture pieces. He has been awarded several prizes in National and International Architecture Competitions. With great sensitivity, he defines urban relations. He is currently co-founder and director of the September studio.

Damian Figueras
AADip, BArch, Riba

Damian Figueras

Damián is an architect, urban planner and designer born in Barcelona and established in Mexico City. He studied Superior Architecture in Barcelona and later graduated from the Architectural Association (AA) in London where he carried out projects related to housing, urban planning, infrastructure and natural resources.

He has worked and collaborated with several studios including Foreign Office Architects (FOA) in London, Tatiana Bilbao in Mexico and Habitat in Barcelona.

He has participated in several juries and “workshops” at Universities in Europe and Mexico. His projects include those of social housing, schools, equipment and infrastructure projects. Make projects with local materials like compacted earth, wood and coral. He directs the design, detail, execution and construction processes. His project on housing was published by Harvard Press in Cambridge Mass., Domus Italia and Tomo México, among others. He is a member of the Royal Institute of British Architects (RIBA) and the Barcelona College of Architects (COAC). He is currently co-founder and director of the September studio.

Sara Baldasano 
BArch, March

Sara Baldasano

Sara is an architect, interior designer and furniture designer, born in Barcelona. Graduated as a Senior Architect from the ETSAB School of Higher Technical Architecture of Barcelona, ​​she has two Postgraduate degrees, one in Furniture Design from the Elisava University School and the other in Retail from the School Sert of the Col·legi d’Arquitectes de Catalunya , COAC.

She has worked and collaborated in various architecture studios, including ACXT (www.idom.com) based in Spain, Chile, Colombia, Brazil and Saudi Arabia. Until creating his own firm. She has directed architecture, rehabilitation, interior design and furniture editing projects. She is detailed and careful, she elaborates the projects from constructive honesty, human scale and aesthetic sensitivity. She has won several National Architecture Competitions and her work has the First Prize Espacios BJC-Delta 2012 and Europan 12 selected work. He is a member of the College of Architects of Catalonia (COAC) where he has given talks on Retail.
After a long period managing his own firm, in 2016 he associated with Estudio Septiembre, where he currently directs the Barcelona office.

Collaborators

José Tovar, Axelle Santos, Gisela Sánchez de Taller de Gisela, Min Son, CUPA, Fernanda Canales, Christian Strassnig, IMAND, Lukingud··, Labor, Kris Scheerlinck.

Clients

Radisson Collection
Silk Road Group
Inmet
First Quantum Minerals
Meduca Ministerio de Educación de Panamá
Cocolia Hotel
Passage Concept Store
Inlora
Habitat Inmobiliaria
Fundacion Senior Living
Solid State Foundation
Univer
Hyatt
Hyatt Park
Nana+na
Municipio de Pluma Hidalgo
Agencia de Mazunte

Awards

1st Price
International Competition for the new Water Museum in Oeiras,
Portugal – 2010.

Accesit (3rd Price)
International Competition for the new Alcalá de los Gazules Park in Cádiz,
España – 2010.

Accesit (4º price)
International Competition for the new de la Hoya en Almería Park,
España – 2010.

1st Price
Ideas Competition promoted by the “Junta de Compensación de Madrid” for the “Parque Urbano de Valdebebas”, (Associated with PROAP y BET FIGUERAS)
Madrid with 800000m2 – 2009.

SIL Price
SIL price 2009 and Excellence Price given by the UE-Santarem XXI, Rehabilitation of the Santarem riverbank. Associated with PROAP.

1st Price
Invitational Competition for Quinta da Malta, Leiria. 81.000 m2 construction complex for housing and hotel services  – 2007

Honorific Mention
International Convention and Congress Center of Madrid. (selected project from 135 proposals)

Accesit
Social housing Ideas Competition for 982 households in Ahijones neighbourhood, Madrid – 2007.

2º Price
Two phases Competition for the Catalunya Oficial College of Architects in Sabadell. Co-authorship with ARCO.
Barcelona – 2006.

1st Price
Two phases Invitational Competition for a Visitor And Expositions Center in the Hydroelectric central of Bieudrón, Suiza. Associated with Nuno Guerreiro – 2006

Press

PRINTED, ONLINE AND VIDEO PRESS

Tale a Guest

INSIDE: Celebration of Space and Details.
Describing Luxury.
Diciembre 2015

 

Tale a Guest

 

In Haus

INSIDE: El arte de transformar un entorno
El diálogo entre el entorno y el proyecto.
Abril 2019

In Haus - Septiembre Arquitectura

Miq
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Thumbnail of
Back Miq
Miq
Housing, Interior Design

We are located in the old town of Sarria, Barcelona, ​​in a house between party walls, full of history, Miquel, an 80-year-old man lives alone after years of living with his wife’s entire family. The family home was acquired in the late 1960s and grew through expansion at the same rate as the family. Already lacking life, Miquel decides to sell it. The new buyers are a family from the area, who value the qualities of a quiet and familiar neighbourhood and the original construction characteristics of the property.

MIQ, short for Miquel, is a comprehensive rehabilitation of a single-family house between party walls. The original wealth of the house is more than remarkable, the reddish, tile and green tones predominate, with hydraulic floors, brick and stone walls with Catalan volta ceilings, upon reaching the back patio, a wild nature surrounds you and reveals the small post-study. This constructive wealth is the source of inspiration for the project.

September Architecture feeds on this original wealth and adapts it to new needs and uses. Enhancing the superposition of styles, which allows the history, the spirit of the home and some of its construction details to be preserved and transformed into a new reality. The proposal is a balance between the new needs of housing and the recovery of existing inheritance. Something like elevating the wear and tear of the old home to become a historical asset.

The result proposes a house with three bedrooms, a living-dining room with kitchen and a study at the rear of the backyard. The original staircase is respected, but the exit to the roof is remade, executing a roof formed by a large isolated Catalan double turn and an opening facing south-west. In this way, the project turns the staircase into a light well in winter and a ventilation chimney in summer, where the adjustable slats control the solar incidence. The main room is endowed with a defragmented bathroom with walls that do not reach the ceiling, thus allowing cross ventilation through the staircase and the entrance of light at both ends of the room. Finally, a large sliding door closes the suite and gives access to a balcony that faces the backyard.

On the ground floor is the living-dining room and open kitchen, to enhance the spaciousness of the spaces and the relationship between interior and exterior, this room is the only one next to the staircase that is dressed in white, the interior flooring and exteriors merge into one and the balcony doors to the patio and study fold out, allowing the interior and exterior to be unified in a single space.

The image of the house from the street is a picturesque two-storey facade, covered in pastel shades and wood, which coexists peacefully with its adjacent buildings. On the contrary, the rear façade is made up of large openings, a white corrugated sheet skin that contrasts with the woodwork and exposed elements of the installations. Therefore, a contrast is created that reveals the transforming will of design.

The main entrance to the house is through an oak-lined hall, the original hydraulic floors are recovered and, if necessary, are reissued with the Huguet factory in Mallorca, which manages to imitate the original designs. The walls take on the colour tones of the hydraulic parts, green in the distributor, deep reddish in the courtesy toilet and terracotta salmon for the bathroom of the suite. The tailored design of the sinks with the same materials and colours is studied in-depth, as well as the large hydraulic parts that line the walls of the shower. The light invades all the rooms, including the general bathroom on the first floor, which is located in an interior area and that through a Spectralight tube, captures natural light up to the skylight above the bathtub.
The rest of the spaces recover the original ceilings with wooden and metal beams, showing the construction phases of the building. Thus, the rooms are covered with parquet floors, while the original stone and brick walls dress the living room, the head of the suite, the patio and the study. The exterior metal staircase, designed in such a way that it acquires great lightness, ascends to the walkable roof of the studio, thus taking advantage of all the exterior spaces.

The design of the house aims to return the wild character of the vegetation, for this a planter and a metal structure are created that arise from the railing of the external staircase and that will allow the recovery of the existing vegetation.

Client:
Private

Team:
Septiembre Arquitectura, Sara Baldasano, Damian Figueras, Maddi Urdampilleta.

Collaborators:
Raúl Heras, Ester Martínez Estructuras, Constructora Varela.

Photo:
José Hevia

Location:
Barcelona

Year:
2019